OČITOVANJE VLASTITE TAJNE

“Jer, ljubav koja traži išta drugo do očitovanja vlastite tajne nije ljubav nego bačena mreža: hvata samo što je beskorisno.”

Veoma dubok i istinit citat Halila Đubrana koji pogađa u samu srž naših odnosa s drugim ljudima,tj. odnosa kakvi bi u svojoj suštini trebali biti. Naravno, to je ideal kojem trebamo težiti, ali isto tako i put na kojem se nalazimo koji je sam sebi svrha. Jer, put je život, a ideal težnje je duša čiji put život živi. Ako slijedimo put duše, onda u svakom trenutku sve oko nas doživljavamo kao poklon, kao dar našoj duši koja je odlučila proživjeti neka iskustva, a mi imamo osjećaj kao da nas gura u situacije koje u biti ne želimo i kojima se opiremo.

Malo prizemljenije izgledalo bi odprilike ovako:uzmimo primjer da žena od muža traži da ispunjava njezine potrebe za poštovanjem, prihvaćanjem, nježnošću…a istovremeno nije spremna primiti da je se tako tretira jer nikad nije naučila kakav je to osjećaj iskusiti tako nešto ili kraće rečeno, ona nema iskustvo tih osjećaja koje takvo ponašanje donosi pa ih ne može prepoznati. Unatoč tome, ona je nesvjesno svjesna da su to njene potrebe, ali to nesvjesno joj ne dopušta da postane svjesna da to i takvo iskustvo prvo mora sama sebi pružiti da bi mogla primiti bez očekivanja, što znači, iz čiste ljubavi, a ne iz potrebe.

Jer, uzmimo hipotetski, da joj muž i počne ispunjavati te potrebe, ona ih neće moći prepoznati jer ih nije iskusila i dalje će biti nezadovoljna. Kad žena postane svjesno svjesna da je ona sama odgovorna za ispunjavanje svojih potreba i počinje istraživati i otkrivati načine na koje će si iste početi ispunjavati, otkrila je raj na zemlji.

To je tajna o kojoj priča Đubran, a očekivanja od drugih je ta bačena mreža. Hvata samo beskorisno. Najčešće sami sebe hvatamo u mrežu, što iz straha, što iz neznanja. Pa kad smo već u mreži, što se ne bi malčice odmorili i dopustili duši da iskreira situaciju kakvu god želi, uz puno povjerenje da nas vodi baš tamo gdje trebamo biti. U ljubavi. Jer samo u ljubavi imamo priliku očitovati vlastitu tajnu.

 

S ljubavlju,

Patricija Simov, trenerica životnih vještina

www.zivotnizaokret.com



Pretplatite se na newsletter

Želite prvi dobiti najnovije objave na blogu i  najnovije obavijesti? Pretplatite se na newsletter

Provjerite e-mail sandučić. Poslali smo Vam potvrdu poruku u kojoj se nalazi aktivacijski link.