Mindfulness

“Prava meditacijska praksa je ono kako živimo svoje živote iz trenutka u trenutak”

-Jon Kabat -Zinn

Biti u sadašnjem trenutku je nešto najvrednije što možemo sebi pokloniti. Jer, život se uvijek događa sada. U vrtlogu uma koji uvijek živi u prošlosti ili budućnosti, pritisnuti rokovima i jurnjavom, u nemogućnosti da stanemo i utišamo ga, mi zapravo kao i da ne živimo.

Ustvari samo razmišljamo, a i ta razmišljanja većinom nisu konstruktivna, već uglavnom samo brige koje brinemo. Zbog svega toga smo u stresu i podložni raznim raspoloženjima koja upravljaju našim životima. Gubitak kontrole, utisak da nešto izvana upravlja s našim životom, posljedično sve češće bježanje od stvarnosti u neki iluzorni svijet gdje mislimo da će nam biti bolje, nemogućnost povezivanja sa sobom i drugima…

Sve su to posljedice neprisutnosti u sada i ovdje, ne-osjećanja sebe i života iz glave.

Mindfulness meditacija ili meditacija usredotočene pozornosti je svjesno obraćanje pažnje na sve ono što se događa bez da pokušavamo išta mijenjati, bez želje da stvari budu drugačije.

Mindfulness meditacijom treniramo stanje svijesti u kojem se um ne opire onome što jest, već to  prihvaća bez osuđivanja i prosuđivanja.

Mindfulness meditacija vuče korijenje iz budizma, a utemeljitelj programa MBSR ( Mindfulness Based Stress Reduction ) je američki profesor, predavač na Medicinskom fakultetu u Massachusetts-u Jon Kabat – Zinn.

Mindfulness program se sastoji od osam online susreta u kojima prolazimo na teoretski i praktičan način kroz slijedeće cjeline:

  1. Što znači biti prisutan
  2. Pozornost i kreativno reagiranje
  3. Radost i snaga sadašnjosti
  4. Tamna strana stresa
  5. Otvoriti prostor za odluke
  6. Svjesna komunikacija
  7. Briga za sebe
  8. Integracija prisutnosti u svakodnevni život

U programu ćete naučiti kako imati otvoren i opušten um i tijelo što je preduvjet za svjestan odabir kao odgovor na izazove koje život svakodnevno stavlja ispred nas.

Naučit ćete kako s odmakom promatrati sebe, svoje misli, osjećaje i reakcije kako bismo se mogli deindetificirati i postati svjesni svojih mentalnih i emocionalnih obrazaca koji nas vode kroz život.

Kultivirajući sposobnost prisutnosti bez potrebe da prosuđujemo ili da se vežemo za nešto postajemo slobodniji i otvoreniji imajući više energije, više empatije i suosjećanja za sebe i za druge ljude, iskušavat ćemo više mira i ispunjenosti u svome životu.

I što je najvažnije, steći ćemo sposobnost slobodnog odabira, da svjesno biramo ono što je za nas najbolje, neuvjetovani vanjskim okolnostima.

Jer, sloboda leži upravo u sadašnjem trenutku.

Napomena: maksimalan broj polaznika je 5, a može se raditi i individualno

Prijava

Pretplatite se na newsletter

Želite prvi dobiti najnovije objave na blogu i  najnovije obavijesti? Pretplatite se na newsletter

Provjerite e-mail sandučić. Poslali smo Vam potvrdu poruku u kojoj se nalazi aktivacijski link.

Kotač života

Ispunite kratak test po uputama

Na Vaš mail smo poslali kotač života.