ZAVRŠAVATE LI ONO ŠTO ZAPOČNETE?

“Ukoliko ne misliš završiti, bolje nemoj ni počinjati!”

Vjerujem da ste već čuli ovu rečenicu i ona je potpuno točna. Govori zapravo o rasipanju energije kada ostavljamo stvari nedovršenima. Počevši od sitnica kao što su odnijeti hlače kod šnajdera, vratiti knjigu u knjižnicu, napraviti generalno čišćenje stana i sl. pa sve do velikih, ozbiljnih odluka koje zahtjevaju naš puni angažman. Recimo da ste odlučili početi s dijetom. Donijeli ste odluku, no vrlo brzo ste odustali. Ili promijeniti posao, no, egzistencijalni strah prevladava i nikako da se pokrenete u smjeru odluke.

Na koji način se očituje manifestacija nedovršenih poslova?

Sve te nedovršene stvari nas blokiraju i kradu našu energiju, kradu našu pažnju i odvlače nas od sadašnjeg trenutka, pa onda nemamo energije posvetiti se onome što trenutno radimo i što nas okupira. Čak se može dogoditi da osjećamo podsvjesnu krivnju. Nešto smo obećali, a nismo ispunili. Ako smo dali obećanje samome sebi, a nismo ga ispunili prekinuvši ili uopće ne započevši proces, mi smo zapravo iznevjerili sebe.

Generalno, uvijek je bolje biti iskren prema sebi i priznati si da sad nije pravo vrijeme za nešto, umjesto donijeti odluku, a ne pokrenuti akciju.

No, nemojte ni vječito odlagati. Kod vječitih odlagača nikad nije pravo vrijeme. Trebali bismo moći raspoznati razliku između stalnog odlaganja i svjesnog odlaganja do određenog roka. Za to je potrebna određena doza svjesnosti što nije uvijek slučaj. Ljudi smo i griješimo. No, uvijek postoji način krenuti naprijed iz točke na kojoj se trenutno nalazimo.

Na koji način možemo popraviti štetu nanesenu lažnim obećanjima?

Nanesenu štetu je moguće popraviti tako da se počne sa dovršavanjem onoga od čega smo prerano odustali. Možemo početi od sitnica, pa polako ići prema krupnijim odlukama. Sa svakim dovršenim poslom oslobađa se dio energije koji je bio zarobljen, a koji nosi veliki potencijal u nama.
Možda ćemo tu naići na prepreke u smislu da je za neke stvari kasno jer smo usput shvatili da to ne želimo pa iz tog razloga odustali. To je isto u redu, no i takve stvari spadaju u žderače energije. Ako ste npr. upisali fakultet koji niste završili jer ste u međuvremenu shvatili da nije za vas, na neki način biste trebali zatvoriti ciklus. Možete, npr., napraviti mali ritual opraštanja od na način da napišete toj svojoj krivoj odluci pismo u kojem ćete navesti sve razloge odustajanja i zahvaliti na pouci koju ste izvukli iz cijele situacije. Vidjeti ćete kako će se energija promijeniti, tj. koliko će se zapravo energije osloboditi za neke nove stvari.

Vježbajte na sitnicama tako da budete spremni kad dođu velike stvari!

S ljubavlju, PatricijaPretplatite se na newsletter

Želite prvi dobiti najnovije objave na blogu i  najnovije obavijesti? Pretplatite se na newsletter

Provjerite e-mail sandučić. Poslali smo Vam potvrdu poruku u kojoj se nalazi aktivacijski link.